Grundarna bakom Minalyze träffades på Chalmers entreprenörsskola och idag driver de ett framgångsrikt bolag som tack vare sin uppfinning förser gruvindustrin med analyser av borrprover.
— Vi skapade en helt ny produktkategori utifrån ett behov på marknaden som ingen tidigare hade löst, säger Annelie Lundström som tillsammans med Mikael Arthursson har varit med och revolutionerat gruvindustrin. ( Mikael är numera bosatt i Australien, där dotterbolaget finns och är därför inte med vid intervjun. Istället deltar kollegan Thorbjörn Svensson).
Under utbildningen på Chalmers fick Annelie och Mikael arbeta med riktiga idéer och Annelie hade redan en kontakt med ett borrföretag som behövde hjälp att ta fram en lösning för att få snabba svar från borrprover och vad de innehåller redan ute på fält.
Ingen av dem hade någon bakgrund inom mining, men var inte rädda för att kasta sig ut och lära nytt.
Namn: Annelie Lundström
Ålder: 47
Bor: Lerum
Titel: Chief Alliance Officer
Fritid: Inte så mycket men jag gillar att rensa hjärnan med crossfit och älskar skidåkning
Drömmer om: Att förbättra välden genom att kombinera vetenskap och teknik
Hur gick ni tillväga?
— Genom att besöka olika aktörer i gruvindustrin i Kiruna och norra Finland för att ta reda på vilka fler problem som fanns kring borrningen och proverna kunde vi till slut identifiera tre problem som behövde lösas. Det ena var väntetiden. Då proverna skickades till labb i USA eller Australien kunde det ibland ta upp till ett par månader att få svar, vilket resulterade i att borrföretaget stod still under tiden eftersom de inte fick reda på var de skulle fortsätta att borra. Ett annat problem vi upptäckte var att geologerna ute i fält som gjorde en visuell besiktning av borrproverna hade olika syn på vad som var intressant att undersöka vidare. Ytterligare ett problem som behövde lösas var att utnyttja proverna bättre och samla in mer komplett information om dem på en gång.
Vi behövde utveckla något som kunde ge snabba och uttömmande svar för att lösa både subjektiviteten och osäkerhetsfaktorn kring borrproverna.
Hur fungerar er uppfinning?
— Lösningen blev att utveckla ett volyminstrument att använda i anslutning till borrningen. Genom scannern Minalyzer ges en helhetsbild av proverna. Vi får reda på så mycket mer som är viktigt, framför allt i och med den omställning som är nu i världen där vi måste ställa om till elektrifiering vilket innebär att vi måste vi hitta oerhört mycket metaller och mineraler för att klara av det. Att få svar på en gång och inte behöva skicka proverna till andra sidan jorden är också mer hållbart.
Men det visade sig att det skulle ta tid innan branschen anammade den nya tekniken då industrin sedan lång tid varit mycket konservativ. Men nu femton år senare har det hänt massor. Digitaliseringen har kommit till branschen. Man har förstått att tekniken kan hjälpa oss att få snabba svar och även mycket mer uttömmande svar eftersom vi scannar allting får vi reda på alla ämnen som finns där. Får nu en bättre helhetsbild och kvalitetssäkrat jämfört med vad labben ger för svar.
Idag är det stor efterfrågan på våra produkter. De flesta kunder finns i andra länder och efter att dotterbolaget i Australien grundades 2015 har Mikael flyttat dit på heltid, berättar Annelie.
— Jag anslöt till bolaget 2017 och började utveckla en idé om att visualisera datan i 3D baserat på en prototyp som Mikael hade tagit fram. På skärmen visar han hur lådorna med borrprover som kunden skickat kan presenteras i högupplöst format och hur man kan se koncentrationen av de olika ämnena. Vi har planer på att längre fram utveckla en utbildningsplattform, säger Thorbjörn Svensson.
Hur ser ni på framtiden?
— Vi har precis blivit uppköpta av ett amerikanskt företag som heter Veracio. Jag kommer nu att arbeta med partnerskap och mergers and acquisitions (M&A).
och hitta olika sätt att utveckla bolaget på. Uppköpet var ett strategiskt beslut, vi var för små och saknade rätt ägarstruktur. Nya ägaren känns rätt för oss. De har en vision som attraherar och ambitioner som liknar våra. Nu kommer vi att sätta strategin för hur varumärket ska hanteras.
Vad har du fått din entreprenöriella ådra ifrån?
— Jag tror det handlar om personlighet, men det är snarare att skapa förändring än att skapa bolag som driver mig och att se saker som kan göras på andra sätt och sen faktiskt genomföra det.
Kan du ge något tips till andra entreprenörer som ska starta bolag?
Våga testa! Det är enda sättet för att gå utanför gränserna. Gör du på samma sätt som du brukar eller gör som alla andra, blir det ingen förändring.
Våga fråga! Ställ frågor till kunder och andra runt omkring er
Våga ta risker , även när det ser riktigt mörkt ut behöver du fortsätta att se möjligheter. Om det inte gick den här vägen, så finns det alltid någon annan väg framåt.
Hur har stipendiet hjälpt er i den här företagarprocessen?
— Stipendiet kom till oss under en period då vi behövde expandera och internationalisera. Med stipendiet fick vi medel att utbilda oss inom global expansion, vilket har varit helt avgörande för bolagets framtid.
Stipendiet och entreprenörspriset gav oss också en behövlig ” klapp på axeln” och visade att stiftelsen trodde på oss.