Traumatiska hjärnskador (TBI) är en vanlig orsak till långvariga funktionsnedsättningar – men mycket är fortfarande okänt. AT-läkaren och dubbeldoktorn Muataz Lafta driver ett forskningsprojekt som ska identifiera biomarkörer och öka förståelsen för TBI, med siktet inställt på bättre behandling och rehabilitering.
Vad handlar ditt forskningsprojekt om, och varför är det viktigt?
Mitt projekt handlar om studier av patofysiologi och neuroinflammation vid traumatisk hjärnskada (TBI). TBI uppstår när huvudet utsätts för kraftiga smällar, exempelvis vid idrottsskador eller trafikolyckor, och är en vanlig orsak till både dödsfall och långvariga funktionsnedsättningar. Drabbade kan få problem med rörlighet och minne, samtidigt som risken för sjukdomar som demens och Alzheimers kan öka.
Projektet har två delar: en klinisk del där vi analyserar prover från patienter för att identifiera biologiska markörer, och en experimentell del där vi studerar möss för att förstå hur fria radikalskador påverkar TBI. Tack vare stipendiet kan vi genomföra dessa analyser och skapa en grundläggande förståelse av TBI, vilket på sikt kan leda till innovativa och effektiva behandlingsmetoder. Både klinisk och experimentell forskning är avgörande för att förbättra eftervård och rehabilitering och därigenom höja livskvaliteten för drabbade individer.
Vad var det som fick dig att börja forska inom just detta område?
Jag har alltid varit fascinerad av hjärnan och nervsystemet, och jag bestämde mig tidigt under min läkarutbildning för att bli neurokirurg. Jag tycker om att arbeta med komplexa problem och utmaningar. Traumatiska hjärnskador är både vanliga och svårbegripliga, eftersom de involverar en mängd olika processer. Samtidigt är det ett forskningsfält i snabb utveckling, där vi ständigt blir bättre på att individanpassa behandlingar. Att kunna bidra till denna utveckling känns oerhört spännande.
Namn: Muataz Lafta
Tilldelat stipendium: Han tilldelades 500 000 kronor för sitt forskningsprojekt ”Studier av patofysiologi och neuroinflammation vid traumatisk hjärnskada (TBI)”.
Titel: AT-läkare och snart dubbeldoktor. Muataz har doktorerat inom neurovetenskap.
Bor: Uppsala
Familj: Eskilstuna (mamma och tre syskon)
Fritid: Tennis, styrketräning och kajak på somrarna
Inspireras av: Goda förebilder (jag har många)
Favoritbok/podcast om vetenskap: Do No Harm (Henry Marsh) och When the Air Hits Your Brain (Frank Vertosick).
Drömmer om: Att kombinera och uppnå framgång inom samtliga tre områden (neurokirurgi, forskning och undervisning).
Kan du berätta mer om vad som gör din forskning unik?
Det som gör min forskning speciell är kombinationen av experimentella och kliniska metoder. Jag har som ambition att kombinera dessa två delar under resten av min karriär för att översätta grundläggande forskningsresultat till kliniska tillämpningar. Denna så kallade translationella forskning kan förhoppningsvis leda till konkreta förbättringar för patienter i framtiden.
Vilka är de största utmaningarna du står inför i ditt projekt?
Det finns alltid tekniska utmaningar relaterade till experimentell forskning. När det gäller klinisk forskning är tillgången till prover från patienter en utmaning. Men vi har lyckats ganska bra med våra resurser, och tack vare det generösa stipendiet kan vi förhoppningsvis genomföra våra analyser som vi planerar.
Vilken upptäckt hoppas du göra?
I vår kliniska biomarkörstudie hoppas jag identifiera en ny relevant biomarkör för TBI. I den experimentella delen vill jag bidra med en ny pusselbit i förståelsen av TBI genom att studera betydelsen av fria radikalskador. Båda spåren har potential att leda till viktig ny kunskap inom fältet.
Hur kan din forskning komma att påverka människor som drabbas av traumatisk hjärnskada?
Jag hoppas att vår forskning kan bana väg för fler studier som leder till en djupare förståelse av TBI. På sikt är målet att utveckla kliniskt användbara verktyg för behandling, och i det långa loppet att finna en medicin som kan påverka sjukdomsförloppet och underlätta återhämtningen efter en hjärnskada.
Vad hoppas du att din forskning kan bidra med till samhället på lång sikt?
Jag hoppas att den kan leda till ökad förståelse och medvetenhet kring TBI samt bidra till att minska kostnader på både individ- och samhällsnivå genom bättre eftervård, rehabilitering och förbättrad livskvalitet över tid.
Vad är nästa steg i din forskning nu när du har fått stipendiet?
Nästa steg är att sätta igång med studierna och genomföra dem. Förhoppningsvis genereras ännu fler idéer längs vägen som kan utforskas vidare i kommande studier och ytterligare framsteg inom fältet.