Vårdpersonal som arbetar med röntgenvägledda operationer utsätts dagligen för strålning, vilket kan leda till hälsoproblem. Ett nytt strålskyddssystem undersöks nu för att minska strålexponeringen och samtidigt förbättra arbetsmiljön.
Vi har pratat med forskaren, Maria Larsson, bakom projektet för att förstå hur det kan förändra vården.
Namn: Maria Larsson
Tilldelat stipendium: Hon tilldelades 500 000 kronor för sitt forskningsprojekt ” Optimering av personalstrålskydd vid interventionella röntgenprocedurer”
Titel: PhD
Bor: Björlanda
Familj: Man och barn
Fritid: Tränar, läser och umgås med familj och vänner.
Inspireras av: Naturen och nyfikenhet över hur allt fungerar.
Drömmer om: Att resa
Berätta om din forskning
Vi utvärderar ett nytt strålskydd som ska skydda sjukvårdspersonal vid röntgenvägledda operationer. Minimalinvasiva tekniker gynnar patienterna, men innebär att personalen utsätts för röntgenstrålning, vilket kan öka risken för katarakt, cancer och belastningsskador på grund av tunga strålskyddskläder.
Det nya strålskyddet är utvecklat för att minska den fysiska belastningen och skapa en mer ergonomisk arbetsmiljö – utan att kompromissa med strålskyddet. Samtidigt behöver metoder för dosmätning förbättras för att säkerställa att personalen håller sig under stråldosgränserna. Därför undersöker vi om simuleringsverktyg kan användas för att övervaka personalens stråldos på ett mer konsekvent och tillförlitligt sätt.
Vad fick dig att börja forska om strålskydd för vårdpersonal?
Nya strålskydd utan personliga skyddskläder utvecklas, men de måste testas noggrant för att säkerställa att de verkligen skyddar personalen. Eftersom det är svårt att mäta stråldoser i realtid vill vi också undersöka om en simulerad strålningsmiljö kan ge en mer exakt bedömning av skyddets effektivitet.
Hur skiljer sig det nya strålskyddet från traditionella skydd?
Det nya systemet kan minska eller helt ta bort behovet av tunga skyddskläder, vilket skulle reducera risken för rygg- och nackproblem hos personalen. Det är dock viktigt att säkerställa att kombinationen av olika skydd ger ett tillförlitligt och reproducerbart skydd.
Hur fungerar systemet som inte bärs på kroppen?
Strålskyddet fungerar som en fysisk barriär mellan strålningskällan och vårdpersonalen. Det minskar effektivt mängden spridd röntgenstrålning.
Hur kan det nya strålskyddssystemet förändra arbetsmiljön i vården?
Genom att minska behovet av kroppsburna skydd kan operatörerna röra sig mer fritt, vilket skapar en mer ergonomisk och mindre belastande arbetsmiljö. Systemet förväntas även reducera mängden spridd strålning, vilket på sikt minskar hälsoriskerna för personalen
Vad hoppas du att ditt projekt kan bidra med för både personal och patienter?
Vi vill skapa en säkrare och mer hållbar arbetsmiljö för vårdpersonal utan att kompromissa med patientsäkerheten. Genom att optimera och utvärdera strålskydden korrekt kan vi förbättra arbetsvillkoren för vårdgivare.
Vad betyder stipendiet för dig och din forskning?
Stipendiet är ovärderligt för vår forskning. Det gör det möjligt för oss att utvärdera nya strålskyddslösningar och sprida resultaten till fler vårdenheter. Det är också en bekräftelse på vikten av vårt arbete och en motivation att fortsätta utveckla säkrare arbetsmiljöer inom vården. Tack vare stipendiet kan vi ta oss tid att noggrant utvärdera nya strålskydd.